En väg till klarhet
Det latinska talesättet argumentum ex silentio anspelar på tystnaden som ett i sig kraftfullt språk. Argument utan ord, inneslutna i en tystnad som vittnar om oförvitlig integritet, kan få de mest självsäkra postulat att krackelera. Som Jesu tystnad inför Pilatus.
Men det är en ”argumentation” som tar tid att lära eftersom det handlar om mer än att tiga. Tystnad talar bara genom den som först löst in ordens mening och sanning i sitt liv. När det skett “ger stillheten ett orubbligt inre”, som en abba i öknen uttrycker det, och tillägger i ett råd till sin lärjunge: ”Ja, broder, förvärva stillhet och tänk på döden.”
Bland ökenmunkarna är stillheten ”ögonens, hörselns och tungans tygel”. En väg till seende, klarhet och återhållsamhet i tal. Talade gjorde dessa fäder först när de kände en inre visshet, och de svarade bara när de märkte att frågorna var uttryck för ett uppriktigt sökande. De undvek helt att delta i teologiska dispyter, medvetna om polemikens faror. Av det skälet ger Isak Syriern rådet: Läs inte böcker som framhåller skillnader mellan kristna.
(Ur Stillhetens ledarskap)