Med risk att kringgå livet
”Hur svårt är det inte att tänka på och tala om kyskhet! Hur lätt framstår man inte som pinsam, till och med inför sig själv!”
Så skriver Erik Varden i inledningen av sin bok om kyskhet, Homo Castus, vars norska utgåva i går kväll hade release på Litteraturhuset i Oslo. Boken som redan är översatt till ett tiotal språk utgör tillsammans med Allt som är värt att minnas en diptyk: i bägge böckerna visar trappistmunken och biskopen från Trondheim på den monastiska spiritualitetens allmängiltighet.
I det samtal vi förde i en fullsatt aula på Litteraturhuset berättade Erik Varden om hur han velat bredda ett fält som “försnävats på ett skandalöst sätt”, och omformulera en kristen förståelse av kyskhet grundad på klassiska arvet, innan det ännu hamnat i sexualmoralens begreppsvärld. Kyskhet som ett tecken på integritet, på en personlighet vars delar satts samman till en harmonisk helhet. Som Varden uttrycker det: ”En genuin kristen syn på kyskhet hemfaller inte åt förenklingar. Med all tänkbar tydlighet rymmer den människans villkor i all hennes komplexitet och på samma gång den gudomliga fullhet som hennes natur är ämnad för.”
Ledmotivet i Erik Vardens nya bok är utmaningen att mogna som människa genom ett prisma av en mångfald av spänningar: ”Vägen till mognad går för de flesta av oss genom kaos. Försöker vi kringgå det är risken att vi kringgår livet.”
Den 6 februari nästa år har boken release i Sverige.
Bild: Espen Ottosen