Mod att förändras
”Sekulariseringen har inte inneburit religionens död, snarare dess transformation”, skriver Tomás Halík i sin nya bok, och menar att de traditionella kyrkliga institutionerna i många avseenden har nått vägs ände. Det motstånd som utvecklingen mot globalisering möter i form av populism, nationalism och fundamentalism gör att även den världsvida kristenheten är allt annat än enad. De största skillnaderna i dag, menar Halík, går inte mellan kyrkorna utan inom dem.
Människor som läser samma trosbekännelse i samma kyrkbänk har ibland vitt skilda uppfattningar om Gud. En av de transformationer som i dag sker på den andliga scenen är att muren mellan ’troende’ och ’icketroende’ kollapsar. Högljudda minoriteter av dogmatiska troende och militanta ateister marginaliseras, medan det finns ett växande antal människor i vars sinnen och hjärtan tro och icketro sammanflätas.
Här framträder ett centralt tema hos Tomás Halík. Det är därför hans bok har beskrivets som en nyckel till att förstå påve Franciskus strävan att leda kyrkan mot en reform som inte bara innebär strukturella och institutionella förändringar, utan en genomgripande andlig fördjupning i ljuset av den globala krisen. Om sin egen katolska kyrka säger Halík att dess tillstånd i dag liknar det som rådde innan reformationen. Det oanade antalet fall av sexuella och psykologiska övergrepp har skakat kyrkan i grunden och väckt många frågor om det kyrkliga systemet som sådant. “De mörka skuggorna från en förfluten närtid berövar kyrkorna deras trovärdighet.” Den pandemi som för några år sedan satte hela världen i karantän ser Tomás Halík därför som ett förbud:
Jag uppfattar de stängda och tomma kyrkorna under coronapandemin som en profetisk varningssignal: sådan kan kyrkans verklighet snart vara om hon inte genomgår en transformation.
Hur ser vägen ut till den omvandling som i stället för en civilisationernas kamp, skulle kunna leda till formandet av en civitas oecumenica i den mänskliga familjen – en kultur präglad av dialog, delande och respekt för olikhet? Det är den frågan Tomás Halík adresserar i den bok vars undertitel lyder The Courage to Change.