Kyskhetens pedagogik
I dagarna är Erik Varden aktuell med en ny bok, Chastity – Reconciliation of the senses, som släpps på ansedda Bloomsburys i England.
Med en bok på temat kyskhet får trappistmunken, biskopen och ölskaparen Varden säkert en och annan att höja på ögonbrynen. I en aktuell intervju i samband med bokreleasen, där frågan ställs om han övervägt en annan titel – ämnet kan ju framstå som mindre säljande – svarar Erik Varden att han egentligen skulle velat kalla boken: Homo Castus. En latinsk titel var dock väl magstarkt för förlaget. Han förklarar:
Tanken med Homo castus var att visa att ordet kyskhet språkligt har en betydligt bredare innebörd än något som enbart rör våra attityder till sex. Det berör allt som hör till det mänskliga livet.
Han menar att i antiken var det latinska adjektivet castus, från vilket ordet kysk kommer, synonymt med integer. Kysk var den som ägde integritet, ett liv som hängde ihop. Det handlar om att integrera de delar av vår personlighet som av olika skäl blir fragmenterade.
”Kyskhet”, säger han, ”handlar inte i första hand om att bli beskuren. Det är en åtråvärd dygd, och jag vill försöka visa på vidden och djupet i denna strävan.”
Erik Varden reflekterar över hur den positiva laddning som dygden hade i den unga kristenheten, och som i synnerhet den monastiska traditionen utvecklade praktiker för att förädla, med tiden kom att fördunklas inom kyrkan när den ersattes av mer tekniska föreställningar om disciplin. Med en förandligad syn på människan, där det gällde att hålla sinnen och aptiter i schack istället för att bli restaurerad från desintegration till helhet, följde en dualism som många gånger blev förödande.
Med sin nya bok vill Erik Varden visa hur kyskhet som ideal kan ge oss en pedagogik för hur livet kan bli helt.
(Erik Vardens nya bok utkommer i Sverige hösten 2024 på bokförlaget Silentium)
Bild: Zandra Erikshed.