Skip to content
Menu

Etty Hillesum-symposium

Nya Slottet Bjärka-Säby
14-16 oktober 2022

Deltagaravgift: 2 350 kr (inkluderar måltider)

Etty Hillesums (1914–1943) liv och öde berör och upprör. Hon mördades som miljontals andra judar i Auschwitz men försvinner inte i den anonyma massan tack vare de dagböcker som första gången gavs ut 1979. Sedan dess fascineras eller provoceras läsarna av en judinna och frigjord kvinna som med förintelsemaskineriet framför ögonen kan påstå att livet är skönt och meningsfullt. Som koncentrationslägrets »tänkande hjärta« bevarade hon sin inre frihet under yttre tvång. I det här symposiet reflekterar och samtalar vi om Etty Hillesums andliga fysionomi, hennes tankar, känslor och tro som på grund av de yttre omständigheterna snabbt utvecklar sig från habegär till universell kärlek, från uppgivenhet till mod, från agnosticism till gudstro.


MEDVERKANDE

Ylva Eggehorn, poet och författare som skrivit om Etty Hillesum och Dietrich Bonhoeffer i boken Att ta ansvar för Gud. 2022 års mottagare av Anders Nygren-priset i Lund.

Maria Essunger, lektor i systematisk teologi med livsåskådningsforskning vid Uppsala universitet. Författare till boken The Lasting Significance of Etty Hillesum’s Writings.

Anita Goldman, författare och journalist. Hedersdoktor i teologi vid Lunds universitet 2020.

Dominik Terstriep, jesuitpräst, kyrkoherde i St:a Eugenia katolska församling i Stockholm. Författare till boken Etty Hillesum: liv, tankar, tolkning.

Symposiet arrangeras i samarbete mellan Pilgrim och föreningen Valv.

“Bygg upp min kyrka: Reformation i vår tid”

PILGRIMS HÖSTMÖTE ● LINKÖPING

Höstmöte löv kvadrat