Den ekologiska blicken
Inför de gigantiska ekologiska utmaningar mänskligheten står inför finns inga enkla och entydiga lösningar. De som adresserar vår prekära belägenhet i en värld av klimatförändringar och sammanbrott av ekosystem drar olika slutsatser. Men det är sällan en fråga om antingen-eller när sociala, politiska, ekonomiska, organisatoriska och teknologiska lösningar diskuteras. Även en samverkan mellan alla dessa kommer att lämna oss i ett tillstånd av kognitiv dissonans.
Vad den kristna traditionen kan bidra med är inte ”lösningar”, snarare ett förhållningssätt till den icke-mänskliga skapelsen präglat av ett ömhetens och kärlekens etos. Detta är den röda tråden i Tomas Einarssons nyutkomna bok, Dagligbrödet, där han utforskar den ”gröna profil” som var utmärkande för den tidiga asketiska traditionen såväl i kloster som bland ”vardagsasketer”. Den hagiografiska litteraturen i form av tänkespråk och helgonberättelser är fylld av historier om hur människor lever i en harmonisk relation till djuren och naturen. Tomas Einarsson skriver:
I möten med vilda och tama djur lär de sig att kalibrera sin intuition, skärpa den inre blicken och söka ersätta den glupande aptiten med en förståelse för vad som är tillräckligt.
Samma tes driver den fascinerande avhandling som Abate Gobena i går lade fram på Enskilda Högskolan i Stockholm med en av de främsta experterna på syrisk kristen tradition, Susan Ashbrook Harvey, som opponent. I avhandlingen Sanctity and Environment in Ethiopian Hagiography skildrar han hur helgonens förhållande till den icke-mänskliga skapelsen utmärks av en förtrolighet som är frukten av en blick för vilken världen blivit transparent. Hur ”växterna, djuren, vattnen, bergen har del i samma helighet som helgonet”, som Abate Gobena uttrycker det.
Här framträder en vision där människan är långt mer än jordens förvaltare. Hon är prästen i den kosmiska liturgin, kallad att befria skapelsen från dess slaveri, ytterst från själva döden, genom ett eukaristiskt förhållningssätt till skapelsen: Av ditt ger vi åt dig.